Voćarstvo

VOĆARSTVO je važna grana poljoprivrede koja se bavi uzgojem voćaka. U Bosni i Hercegovini postoje različite vrste voća koje se uzgajaju. Voće se djeli na sedam klasifikaciji, koje se dijele na osnovu obilježja i građe ploda.

Voće koje se uzgaja na našem područiju je :

1.JABUČASTO (jabuka i kruška),

2.KOŠTIČAVO VOĆE (šljiva, kajsija, breskva, višnja, trešnja),

3.JAGODIČASTO VOĆE (jagoda, kupina, malina, ribizla) i

4.ORAŠASTO VOĆE (orah i lješnjak).

Ostale tri vrste nisu pristupačne za uzgoj na našem područiju. Ovisno o regiji i klimatskim uvjetima, određene vrste voća uspijevaju bolje. Voćarstvo je ne samo važno za gospodarstvo, već i za prehrambenu industriju i turizam.
Voćarstvo je zanimljiva grana poljoprivrede. Uzgoj voćaka zahtijeva pažnju i brigu, ali rezultati mogu biti izvanredni. Kada se voćke pravilno njeguju i održavaju, mogu donijeti obilje ukusnog voća. Uz to, voćnjaci često privlače turiste koji žele uživati u voćarskim plodovima i predivnom okruženju. Kada je voće spremno za berbu, trebamo provjeriti nekoliko stvari.

Prvo, pogledati boju ploda – većina voća će promijeniti boju kada sazrije. Također, provjeriti da li je plod mekan na dodir, ali ne previše mekan. Ako je previše tvrd, možda još nije sazrio. Također, miris može biti dobar pokazatelj – ako voće ima jak i sladak miris, vjerojatno je spremno za berbu. Naravno, najbolje je provjeriti preporuke za svaku vrstu voća, jer se vrijeme berbe može razlikovati. Da bi se spriječilo širenje lisnih uši na usjevima, možete poduzeti nekoliko mjera. Prvo, redovita provjera biljaka kako bismo primijetili rane znakove infekcije. Također, održavanje biljaka zdravima pravilnim navodnjavanjem i gnojidbom. Uz to, možete koristiti prirodne metode kao što su insekticidni sapun ili sprejevi od biljnih ulja. Ako je infekcija ozbiljna, možda će biti potrebno primijeniti hemijske insekticide.

ljudiipoljoprivreda@bpk.com