Sigurnost Hrane

Sigurnost hrane je izuzetno važna tema. Postoji nekoliko mjera koje možemo poduzeti kako bismo osigurali sigurnost hrane:


1. Čuvanje hrane: Držite hranu na sigurnoj temperaturi kako biste spriječili rast štetnih bakterija. Hladnjak održavajte na temperaturi ispod 5°C, a zamrzivač ispod -18°C.
2. Pravilna priprema hrane: Operite ruke prije rukovanja hranom i koristite odvojene daske za rezanje mesa i povrća kako biste spriječili kontaminaciju. Pravilno termički obradite hranu kako biste uništili bakterije.
3. Svježina hrane: Kupujte svježe namirnice kod pouzdanih prodavača i provjerite rok trajanja proizvoda prije konzumacije.
4. Higijena kuhinje: Redovito čistite kuhinjske površine, posuđe i pribor za jelo kako biste spriječili širenje bakterija.
5. Pravilno skladištenje: Čuvajte hranu na odgovarajućem mjestu i pazite na to da se ne miješa s drugim
potencijalno kontaminiranim namirnicama.

Slijedeći ove mjere, možete smanjiti rizik od trovanja hranom i osigurati sigurnost hrane za sebe i svoje bližnje. Najčešće bakterije koje uzrokuju trovanje hrane su Salmonela, E. coli, Campylobacter i Listeria. Ove bakterije mogu biti prisutne u sirovom ili nedovoljno termički obrađenom mesu, peradi, jajima, mlijeku, sirovim školjkama i drugim namirnicama. Važno je pravilno rukovati, pripremati i čuvati hranu kako bismo smanjili rizik od kontaminacije ovim bakterijama. Ako imate simptome trovanja hranom, važno je potražiti medicinsku pomoć.

ljudiipoljoprivreda@bpk.com